Blog

Save the world

Stop wasting food!
Minder kopen, bewuster eten.

Waarom?

Ik wil de wereld graag redden van voedselverspilling. Waarom? Omdat het ten eerste hypocriet en asociaal is dat het voedsel niet goed over de wereld verdeeld is. Dat er in een heleboel landen hongersnood is en wij ons bij wijze van spreken dood eten en ook nog een heleboel gewoon weggooien, zonder daar ook nog maar een seconde over na te denken. Als wij in het Westen minder eten weggooien, hoeven we minder te kopen. Daardoor neemt de vraag naar voedsel af, dalen de prijzen op de wereldmarkt en wordt eten bereikbaarder voor arme mensen in ontwikkelingslanden. Bij ons thuis en in mijn opvoeding is voedselverspilling heel belangrijk. Mijn moeder haat het om voedsel zonder pardon weg te gooien en doet dit dan ook zelden, tenzij het echt niet meer eetbaar is. Ik ben hiermee opgevoed en denk dan ook altijd goed na, voordat ik iets weggooi. Ik schrik er ook van als mensen restjes eten niet bewaren, omdat ze dat nou eenmaal niet zo lekker vinden.

Research.

Verder is voedselverspilling ook slecht voor het milieu.  Er worden namelijk een heleboel grondstoffen verspild zoals water en energie voor de productie en het vervoer van voedsel wat vervolgens ook weer wordt weggegooid. Door dat er steeds voor niets voedsel wordt geconsumeerd, wordt er steeds meer energie verbruikt. Ongeveer 40 kilo voedsel dat we hebben verspild, komt er ongeveer 150 kilo CO2 in de atmosfeer. Door al dat voedsel dat wordt verspild, komen er weer nieuwe energiebronnen.

Het afval dat we weggooien, wordt uiteindelijk verbrand. Als er nou minder voedsel verspild wordt, is er ook minder afval dat weer moet worden verbrand en dus minder milieuvervuiling.

Mijn plan:

Ik wil mensen graag bewust maken, van het feit dat er zoveel voedsel verspild wordt. Ik wil ze overtuigen, dat het weggooien van voedsel ten eerste zonde, maar vooral ook slecht is. Ik hoop daarmee te bereiken, dat mensen uiteindelijk minder voedsel gaan verspillen.
Het probleem begint namelijk al bij het feit dat mensen teveel voedsel inkopen. Dit komt ook omdat supermarkten vaak voordeel verpakkingen aanbieden. Bij producten in blik, of andere producten die lang houdbaar zijn is dit niet zo erg. Maar bij verse producten zoals vlees, is dit wel erg. Mensen slaan het in en vervolgens word het vaak weggegooid. Net als de aanbiedingen en acties: 2 halen 1 betalen etc. Eigenlijk zou er dus een wet moeten komen, die het verbiedt om zulke acties te organiseren en grote voordeel verpakkingen te mogen verkopen. Aangezien het niet zo makkelijk is om zomaar een nieuwe wet te maken en in te stellen, wil ik vooral bekendheid creëren voor het probleem voedselverspilling.

  1. Ik wil een website maken, met daarop informatie over het probleem voedselverspilling. De website moet een korte pakkende titel hebben, een overzichtelijke lay-out en het probleem direct op de eerste pagina duidelijk maken, om meteen de aandacht van de mensen te trekken. Ook zouden er eventueel tips op kunnen staan, met hoe je voedselverspilling kunt voorkomen en verminderen.
  2. Ik wil een Facebook pagina maken, waar mensen lid van kunnen worden, hierop wordt minder voedselverspilling gepromoot.
    Ook kunnen mensen hierop tips en advies delen over het verminderen van voedselverspilling.
  3. Tegenwoordig zijn er al voedselmerken die voedsel gebruiken dat normaal gesproken weggegooid zou worden. Bijv. kromkrommer. Zij maken soepen met groentes die niet geschikt zijn om in de supermarkt te liggen en normaal gesproken zou worden weggegooid. Ook bestaat er een zogeheten ‘afvalrestaurant’. Dit restaurant kookt alleen met restjes. Ik wil ook graag het koken met restjes promoten. Ik zou graag een evenement willen organiseren, waarbij een groep mensen bij elkaar komt die allemaal hun restjes meenemen en daarmee samen gaan koken.
    Dit kan bijv. ook op scholen worden gedaan, om jongeren meer bewust te maken.
  4. Ik wil posters maken die door Nederland worden opgehangen.
    Op deze posters moeten pakkende quotes en mooie afbeeldingen staan, die aandacht trekken, amuserend zijn om naar te kijken maar mensen ook bewust maken van voedselverspilling.

Ik denk dat het probleem voedselverspilling vermindert zou kunnen worden, omdat iedereen er gemakkelijk zelf thuis iets aan zou
kunnen doen.  Mensen kunnen bijv. hun boodschappen slimmer inkopen, minder koken en restjes bewaren en gebruiken. Als iedereen dit zou doen, zou er al een beetje minder voedselverspilling zijn. Ik denk dat mensen dit soort dingen eerder zouden doen als het gepromoot zou worden en er tips over zouden worden gedeeld.

 

Advertisements

Allerhande manipulatie

Bron: Allerhande Oktober 2016.

Albert Heijn, beweert de meeste keuze in duurzame vis te hebben. Met name, duurzame zalm. Deze vis kan dan wel het zogeheten MSC of ASC-keurmerk hebben, maar de manier waarop de vis geslacht wordt, is volgens mij helemaal niet zo duurzaam.

Wat is duurzaam?
Wat houdt de term duurzaamheid precies in? De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”:
“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om biologische vis en niet om duurzame vis. Twee termen die nogal eens door elkaar gebruikt worden. Kort gezegd gaat duurzame visserij vooral om het in stand houden van het ecosysteem en het voorkomen van overbevissing. Biologisch gaat meer om het dierenwelzijn, hoe het dier leeft en eet. Biologische vis heeft onder meer voldoende ruimte, leeft in schoon water, krijgt goed voedsel, geen hormonen toegediend en wordt op een pijnvrije manier geslacht. Kortom: diervriendelijk. En wat kan er nou diervriendelijker zijn dan een zalm die voordat hij gevangen wordt heerlijk vrij kan rondzwemmen in de Noord-Atlantische Oceaan? Veel biologischer zul je het niet vinden, toch?

Nou, niet dus, blijkt uit de uitleg van Mariken de Bruijn van Skal Biocontrole. Skal houdt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken toezicht op de biologische productie in Nederland. Want biologisch is een wettelijk beschermde term. „Biologische certificering gaat uit van controleerbaarheid van de bedrijfsprocessen van biologische bedrijven”, legt De Bruijn uit. Bedrijven die hun producten biologisch willen noemen moeten gecontroleerd worden door Skal. En bij biologisch gekweekte vis is het volledig te controleren waar hij leeft en wat hij eet. Bij een in het wild gevangen vis weet je dat niet. En dus kan die vis geen biologisch keurmerk krijgen.

Het is een boude bewering, vindt Johan Verreth, professor in aquacultuur en visserij aan de universiteit van Wageningen. „Het spreekt voor zich dat natuurlijk opgegroeide vis altijd biologisch is”, mailt hij in een reactie. Hoewel, zegt hij, een in het wild gevangen vis kan bijvoorbeeld in aanraking komen met zware metalen en dat is natuurlijk niet biologisch. Verreth begrijpt dat een toezichthouder bij wilde vis niet kan controleren of aan alle wettelijke criteria is voldaan. Dit toont volgens hem ook de beperkingen van labels aan. „Uiteraard is wilde vis wel biologisch, maar alleen om procedureel-technische reden kan hij niet zo gecertificeerd worden.”

Conclusie
Een wilde zalm die zijn leven lang vrij rondzwom in de Noord-Atlantische Oceaan en alleen natuurlijk voedsel at, is misschien heel biologisch. Alleen mag je hem zo niet noemen, want het is niet te controleren hoe hij leefde en wat hij at. Dat weet je alleen zeker bij gekweekte vis. Volgens de wet heeft Albert Heijn gelijk en daarom beoordelen we de bewering als waar.

Bronnen:

Kansen

Social media kun je natuurlijk ook op een hele positieve manier gebruiken, en je kunt er vaak een heleboel goede en leuke dingen mee bereiken. Als voorbeeld wil ik graag Nabil Elderkin gebruiken. Hij was een beginnend fotograaf en was bekend met de toen nog niet zo beroemde Kanye West. Om met hem in contact te komen maakte hij daarom een website aan genaamd Kanyewest.com. Een paar weken later werd er contact met Nabil opgenomen door een manager van Roc a Fella Records. Hij vertelde Nabil dat ze net iemand getekend hadden met de naam Kanye West en dat ze graag zijn domein wouden overkopen. Nabil sloot daarom een deal met hun en gaf hun de website met als voorwaarde, dat hij een photoshoot mocht doen met Kanye. Dit werden later Kanye zijn eerste publiciteitsfoto’s.

Zo zie je maar dat door middel van social media je tegenwoordig erg ver kan komen. Vooral als je een media opleiding doet, omdat social media daar vaak automatisch bij komt kijken.

Bedreigingen

Aan social media zitten naast voordelen ook een heleboel nadelen. Neem nou ten eerste, verslaving. Tegenwoordig kunnen mensen niet meer zonder internet. Als je even ergens 5 minuten moet wachten, pak je al snel je telefoon erbij om bijv. Facebook te checken.

Wat ik ook gevaarlijk vind aan social media, is de hoeveelheid persoonlijke informatie die mensen met de rest van de wereld delen, zonder daar ook maar even over na te denken. Dat ik het irritant vind, als mensen lange verhalen over hun persoonlijke leven op Facebook zetten is mijn eigen probleem. Maar wat ik bijv. vaker zie en gevaarlijk vind is als mensen vertellen dat ze op vakantie zijn of gaan en dan ook precies erbij zetten, wanneer, voor hoelang en zelfs tijdens de vakantie vrolijke foto’s delen met hun vrienden. Fijn voor inbrekers, die weten welke mensen niet thuis zijn en waar ze rustig hun gang kunnen gaan. Verder delen mensen ook veel persoonlijke foto’s op internet, gaan ze vaak ver over hun eigen grenzen om zoveel mogelijk likes te halen. Maar je ziet ook mensen, die foto’s van ID kaarten en bankpassen delen. Mensen vergeten vaak, dat iedereen op internet kan en makkelijk een heleboel informatie over je kunnen achterhalen. Informatie waarvan je eigenlijk niet wilt dat deze verspreidt wordt.

 

Mijn mediagebruik

Ik maak echt elke dag gebruik van social media. Er is geen ontkomen aan. Zodra ik wakker word check ik m’n instagram, whatsapp en snapchat. Eigenlijk is dat erg slecht, want het betekent dus dat ik die 3 apps als een grote priotiteit zie. Van facebook maak ik een stuk minder gebruik en dat is puur omdat er zo veel oude mensen op zitten. Voor mij is het dan al gauw minder interessant.

Naamloos